Tankar från en informationsdisk

Ibland är våra användare enbart lustiga.


En man kom fram till informationsdisken och sa militäriskt: Klassifikationsbeskrivning! Att gjuta betonggolv!

Översättning: han ville veta var hyllan med böcker om att gjuta golv fanns


En kille i sextonårsåldern går omkring på biblioteket med portfölj, svart rock och svart basker. Han ser så lillgammal ut att jag alltid måste anstränga mig för att hålla mig för skratt.


En äldre man är lite hjärnskadad så han lever i sin egen värld. Han hejar alltid på oss bibliotekarier, väldigt tydligt. Idag kom han fram till mig med en bok och visade upp en bild på en liten känguru. Söt va? Sa han och skrattade. Sedan gick han och satte sig med sina böcker igen.


En grupp bestående av tre killar i tonåren satt och pluggade och jag hörde en av dem fråga:

•-          Var är Martin?

•-          Fortfarande i Frankrike

•-          Jaha, då är det bara vi i Döda poeters sällskap

Jag såg framför mig hur de satt i sina pojkrum och pluggade tillsammans efter att ha sett filmen med Robin Williams som frälste en generation av unga studenter. Jag tyckte de var så söta och härligt nördiga som man kan bli (läs som jag blev) av att hitta rätt kompisar under studietiden.


Andra användare är oerhört intressanta.


En äldre dam var in och bad om blyinfattad glaskonst. Hon ville ha inspiration eftersom hon kört fast. Jag ser framför mig hur hon står i en ljus verkstad och formar glas i olika former och färger. Jag blir nästan avundsjuk på henne för att hon har ett brinnande intresse för sin glaskonst.

Med hopp om inspiration
R


Boktips: Hungerspelen

Jag måste bara slänga in ett boktips! Jag har precis läst Hungerspelen av Suzanne Collins. Jag började motvilligt med den eftersom den verkligen inte verkade vara något för mig, men sedan fastnade jag - rejält.

Hungerspelen är en dystopisk framtidshistoria som utspelar sig i det forna USA som numera heter Panam och består av en huvudstad där centralmakten styr och tolv distrikt som hålls i strama tyglar. Huvudpersonen Katniss Everdeen blir tillsammans med bagarpojken Peeta Mellark uttagen till den nationella tävlingen Hungerspelen som går av stapeln en gång om året. Den fungerar som en påminnelse och ett straff för det uppror mot centralstyret som distrikten försökte sig på för många år sedan. De två deltagarna från varje distrikt väljs ut genom lottdragning, en pojke och en flicka mellan tolv och arton år gamla. De tjugofyra deltagarna förs sedan till huvudstaden där de tilldelas personliga stylister, tränare och handledare som ser till att de kommer i form, snyggas till och förvandlas till sina egna varumärken. På det sättet kan de locka till sig rika sponsorer som under tävlingen kan betyda skillnaden mellan liv och död. Allt är underhållning för de rika och uttråkade människorna i huvudstaden och allt direktsänds på tv dagligen, men för deltagarna är hungerspelen en grym verklighet. Efter någon vecka släpps de ut i ett enormt inhägnat område där bara en regel gäller, att överleva. Desperata tvingas de slåss mot varandra samtidigt som de försöker överleva i naturen och den siste som fortfarande andas är vinnaren. 

Boken har beskrivits som en modern version av Flugornas herre möter gladiatorspelen i kombination med dagens dokusåpakultur. Handlingen påminner även om den Japanska filmen Battle Royal där en klass skolungdomar tvingas delta i en bevakad tävling på en isolerad ö. Endast en kan överleva och därmed vinna tillbaka sitt eget liv.


Boken är helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag har haft den under näsan mer eller mindre hela tiden de senaste två dygnen och höll nästan på att glömma att stiga av bussen idag när jag skulle till jobbet. Det var länge sedan jag fångades så av en bok, hur underbart som helst! Nu sitter jag med abstinensbesvär och undrar vad jag ska ta mig till tills nästa del i den planerade trilogin släpps...

~E~


Bara B

B som i...None

BarnboksFörfattare: Självklart måste Elsa Beskow nämnas och Maj Bylock, som är en av mina favoriter sedan många år. Men jag måste nog välja James Matthew Barrie. Skaparen av den underbara världen Neverland med dess knasiga karaktärer. Få böcker har sådan effekt på mig, jag ryser bokstavligen när jag läser hans text. Och jag tror att det framförallt handlar om texten, snarare än själva historien.  

Vuxenboksförfattare: Även här ett par favoriter. Till exempel Saga Borg och Fredrika Bremer som båda två är bra, svenska författare. Och Anna-Lena Brundin är ju så rolig att man trillar av stolen. Men den slutliga vinnaren är Maeve Binchy, min tedrickare-mys-läsare-författare som har följt mig sedan högstadiet. Det var nog mamma som "gav" henne till mig och jag har flera titlar i bokhyllan.                                                                                                                   

Bok: Bu och Bä på kalashumör får ett hedersomnämnande eftersom den är så rolig. Men jag väljer Blå tummen av Herman Lindqvist, som är samlade kåserier i subtil Hermanhumoranda med anekdoter om hushållande och fransmän. Me like.

Karaktär: När jag funderade på en karaktär som börjar på b hade jag svårt att komma på några. Men så kom jag på två samtidigt. Håkan Nessers Gunnar Barbarotti, som är en mycket sympatisk kriminalare med livsfilosofiska tankar och realistiska relationer. Även om jag tycker mycket om Barbarotti så är han ändå tvungen att stå tillbaka för Tom Barnaby. Den oerhört mysige och rättvise engelske kommissarien som löser mord enbart genom att prata med folk och som dessutom hyser stor kärlek och respekt för sin fru och dotter. Jag känner mig helt trygg i Barnabys sällskap och njuter av Caroline Grahams skruvade karaktärer och krassa människosyn. Om ni inte har läst The Killings at Badger´s drift, så gör det snabbt.

Det här uppdraget var svårare än vad jag trodde. Först kom jag inte på något alls på B, särskilt inte någon titel. Så jag har spenderat två dagar med att gå runt och se bortkommen ut pga att jag försökte komma på ord som börjar på b. Puh, glad att det är över.

R

Bokstavsleken - Aa

I en av bokbloggarna jag läser hittade jag den här idén med att tipsa om olika författare och böcker för varje bokstav i alfabetet. Det tyckte jag var roligt så jag lånar den iden och börjar med bokstaven...



BarnboksFörfattare: Jag funderade på Lena Arro, Lena Andersson, Lasse Anrell, Bamses pappa Rune Andreasson och sagofarbrorn H C Andersen, men egentligen var det ju ganska självklart att sätta allas vår Astrid Lindgren på A. En av Sveriges bästa författare genom alla tider. Min egen favoritbok av Astrid är nog Ronja Rövardotter eftersom jag alltid varit så kär i Mattis.

Vuxenboksförfattare: Även här var det svårt att välja, men jag måste ändå säga Douglas Adams som skrivit Liftarens guide till galaxen. Jag älskade böckerna när jag var yngre och återvänder fortfarande till dem lite då och då, sådana där böcker man kan slå upp nästan var som helst och bara börja läsa i (och skratta - högt).
                                                                                                                   
Bok: Jag valde Anne Franks dagbok eftersom det är en sådan viktig bok för ungdomar att läsa. En bok som blir viktigare ju längre tiden går och allt fler glömmer vad som hände i Tyskland och Polen under andra världskriget.

Karaktär: Jag väljer karaktären Astrid i Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger eftersom jag blev lite kär i henne när jag läste boken i somras. Språket i boken är så stillsamt och vackert och Astrids historia som långsamt rullas upp så tragisk. Det var en perfekt semesterbok och Astrid en mycket levande semesterbekantskap.

Eftersom vi tycks ha en del läsare nu, förutom oss själva (konstiga tanke!) så kanske ni läsare kan fortsätta tipsa i kommentarerna. Jag är säker på att ni vet massor med superbra författare, böcker och karaktärer på A som jag glömt. 

Sen hade jag tänkt mig att R får fortsätta på bokstaven B, varsågod!

~E~

Att vara, eller inte vara traditionalist...

I DN den 10 februari publicerades en artikel om Katti Hoflin och Rum för barn. Som vanligt sprudlar det av energi och kreativitet om henne och hennes projekt, som hon sätter igång för barnens skull. Hon töjer gränserna för vad barnkultur är och sätter igång tokiga utställningar och program som en virvelvind.


Ju längre ner i artikeln jag kommer, desto mer växer en tanke fram. Först sliter de på med att skapa och realisera program och utställningar, som i sig måste vara energikrävande. Sedan granskas verksamheten av torra uppsatser som kräver tydligare bok -och bibliotekskoppling, mest för att skribenterna ska lyckas med att få gensvar i sin egen akademiska verklighet. Så i slutänden kan jag föreställa mig att känslan av att motarbetas infinner sig hos de som lägger ner sin själ i att skapa något nytt och spännande för barn.


Rum för barn är större än ett barnbibliotek, det är ett kulturcentrum för barn där dessa tillåts vara just barn och samtidigt utforska miljö, bild och andra uttryck. Till viss del förstår jag att man från biblioteksvärlden vill att verksamheten i ett bibliotek skall vara på ett särskilt sätt, men samtidigt finns det redan bibliotek i Stockholm som levererar den traditionella barnbibliotekstanken där böcker och läsning är centralt (därmed inte sagt att detta är negativt på något vis). Jag tycker att man kan glädjas åt att biblioteket i Rum för barn är en självklarhet i kulturens centrum och att det fungerar som ytterligare en väg till böcker och läsning, och dessutom en lustfylld sådan.

R


Om mig mest faktiskt

Fick ett samtal från en potentiell framtida arbetsgivare i dag =D
Ser i dagsläget ut som att jag kan få sommarjobb hos dem om jag inte får fast jobb hos dom andra... Kanske verkar rörigt, men jag är lycklig! Kan jag ha sådan tur att jag får jobb direkt - igen? Trots att jag redan pissat på fru fortuna genom att säga upp det fasta jobb hon gav mig förra gången?

Det har börjat gå upp för mig att jag ska flytta på riktigt nu. Jag och K tittade på lägenhet i nya staden förra helgen och jag blev kär. Vilken underbart vacker lägenhet. Högt i tak och genomgående ljusa färger. Stora fönster och liksom en vilsam stämning, som att lägenheten sa Välkommen hem, här kan du vila, här finns lugn och ro på ett himla vänligt lägenhtesspråk. Det är min drömlägenhet och från april är den min (och Ks).

Den här insikten om att jag ska flytta slår till på mindre behagliga, men välbehövliga, sätt också. Jag börjar förstå att jag snart ska lämna ifrån mig den här arbetsplatsen, mitt kontor och mitt bibliotek. Själva överlämnandet känns ok, det är insikten att jag måste reda upp i min röra som känns lite jobbig. Jag har för tillfället ett högst personligt ordningssystem på kontoret där förmodligen bara jag skulle hitta något någonsin. Systemet bygger till 60% på min egen logik och mitt minne, ungefär 10% på den ordning som fanns på pärmar och lådor när jag flyttade in och resten består av Post-Its (jag älskar Post-Its). Att försöka åstadkomma en mer allmännlogisk ordning där en framtida ersättare kan tänkas överleva kommer bli lite av ett huvudbry de närmaste veckorna.

I övrigt har jag tränat (!) idag på förmiddagen. Jag tycker fortfarande att jag är för tjock för att våga träna bland folk så jag tränar hemma tills jag är i så pass mycket form att jag slipper skämmas. Har en träningsdvd med Zumba som är nån sorts dansaerobics, helt sjukt svårt att hänga med i koreografin - men skojigt! Får bara hoppas att grannarna håller sig borta så de slipper se mig ragla runt i vardagsrummet som en spasmatisk galen ko med en till hälften plågad, till hälften lycklig grimasch i ansiktet.



~E~

Olika förlag

Besökte Olika förlags monter på bokmässan i höstas och tyckte de hade en bra idé om barnböcker och jämlikhet. Av en slump stötte jag på dem på internet.

http://www.olika.nu

R

Jävla skit...och inte så mycket skit

Jag har svurit så många gånger innombords idag att alla svärord har förlorat sin betydelse för mig. Det har varit en jävla skitförmiddag. Lyckades stanna återlämningsmaskinen två gånger, lyckades inte hitta den grekiska dramatiken, lyckades få skit för något som ledningen bestämt, lyckades inte dölja min irritation för den gamla gubben som skulle ta över min dator fastän han inte visste vad han gjorde.
Ville lägga mig ner och dö men någon underlig kämparglöd väcktes i mig och jag började le frenetiskt och var alla till lags. Vad som hände då var att jag blev på bättre humör och det känns inte längre nattsvart.

Den härliga energi jag fick av mina tjejer förra helgen försvann efter ett par dagar med hjälp av kvällsschema och dåliga matrutiner. Men i kväll ska jag spä på den positiva trenden med umgänge i Gåseborg.

För att få tiden att gå, när det är trögt, läser jag på Bokhora.se och genomför följande listaktivitet:

Senaste bokköp: Labyrinten av Kate Mosse. Ett tvångsköp, eftersom min medhavda Through the Looking-glass av Lewis Carroll tog slut den första halvtimmen på en tretimmars bussresa. Labyrinten är en historia om graalfenomenet som växlar mellan att handla om Alais år 1209 och Alice år 2005. Jag är övertygad om att översättningen är ganska kass men själva historien är intressant, även om den bitvis är ganska långsam. Jag tycker bäst om de avsnitt som handlar om Alais.


Senaste bibblolånen:
Rena relationer av Lennart Matikainen, Under Toscanas sol av Frances Meyes och Twilight av Stephenie Meyer. De kommer från ganska skilda genrer, en självhjälpbok, en kåserisamling och en ungdomsbok om vampyrer, som verkligen inte är min favoritgenre. Men en låntagare sa till mig: Den här måste du läsa! Så då gjorde jag det. Rena relationer var ingen hit eftersom jag läste de första 30 sidorna och lämnade tillbaka den. Av dessa tre är Under Toscanas sol bäst. Den har en härlig långt-borta-från-kylan-på-semester-känsla som tilltalar mig mycket.


Senaste utlästa boken:
Bläckhjärta av Cornelia Funke. Härlig idé om hur karaktärer i en bok kan påverka oss, i det här fallet bokstavligen. Tycker om alla referenser till andra barnböcker.


Favorittidning:
Elle, just nu.


Plats där jag helst läser:
På kvällstid helt klart vår gigantiska, sköna säng. Men på dagtid läser jag helst uppbullad av kuddar


Så sorterar jag min bokhylla:
Jag har ett avancerat genresystem. Barnböcker på hyllan närmast golvet. Fantasy på hyllorna över barnböckerna. Sedan kommer facklitteratur indelat efter min personliga åsikt. De dåliga fackböckerna: allt jag köpte under min BHS-utbildning. De bra fackböckerna: Litteraturvetenskap, mytologiska uppslagsverk, ordböcker och skrivhandböcker. Överst i bokhyllan står skönlitteratur, även den indelad efter hur bra jag tycker om dem.


En bok som jag minns att jag läste när jag var liten:
Tyckte om Kittyböckerna, Maj Bylocks Häxprovet-serie, Maria Gripes Skuggan över stenbänken-serien och L. M Montgomerys Emily.


Vilken bok i min bokhylla har jag ägt längst:
Antagligen Mio, min Mio som jag fick av min fröken Beatrice när jag gick i ettan. Den är härligt sliten och har ett gammalt bibliotekskort längst bak med utlåningsdatum från 70-talet.


Vad ser jag mest fram emot att läsa i vår:
George R. R. Martins A Game of Thrones, som har stått i hyllan för länge.


"Lagom doser glädje, lagom doser gråt - däremellan leda man aldrig kommer åt"

Har varit hemma från jobbet idag eftersom jag fått feber. Märkligt nog känns det som om febern bara sitter i den högra delen av skallen. Har ont som ilningar i tinningen på höger sida och är öm i huden i den halvan av ansiktet. Det högra ögat känns varmt och svullet, medan det vänstra känns kallt och tåras hela tiden. Skitkonstigt. Tack vare min hypokondriska fantasi har jag pendlat mellan att tro att det är hjärnhinneinflammation och hjärntumör under dagen.

Har fått nys om att ett par i bekantskapskretsen som kanske/kanske inte ska göra slut. Sånt tycker jag är så himla obehagligt! Kan inte alla alltid vara kära och glada? Måste bero på nån kvardröjande separationsångest från barndomen...

Annars är livet oerhört långsamt, grått och tråkigt just nu. Och lite varmt och svullet också. Suck...

E

E <3 tjejkompisarna

Jag hade ett bokprat för en 3-4:a idag och det gick faktiskt väldigt bra. Det blir verkligen lättare och lättare för varje gång (det är alltså inte bara något som folk säger till såna som mig för att minska nervositeten). Mådde inte ens särskilt illa före bokpratet i morse. Framgångar, framgångar =)

Direkt efter var jag så lättad att jag kunnat lagt mig på golvet på kontoret och sovit en par timmar i vanlig ordning. Men istället var jag lite duktig och började jobba på nästa bokprat (också en 3-4:a) med en gång. Jag har ju lagt upp ett strikt schema för februari/mars nu så att jag ska hinna bokprata för så många klasser som möjligt innan jag slutar. Plockade bland annat ut Drakskeppet av Maj Bylock, Sanning eller konsekvens av Annika Thor och Klappjakten av Aidan Chambers. Tänkte att jag skulle ha en lagom blandning på nya böcker och lite äldre böcker som de kanske missat (eftersom de nyss var pyttesmå).

Tiden går annars fort just nu. Det är bara två yttepyttiga månader tills jag och K drar till Långtbortistan på semester med svärfamiljen. Vi har ungefär en miljon saker att hinna med innan dess, för när vi kommer hem igen ska vi flytta direkt. Jag blir lite stressad bara jag tänker på det!

Som tur är har jag lite extra energi kvar sedan energiboosten jag fick i helgen. Det var ett intensivt dygn av fruktansvärt välbehövlig tjejträffs-tid! Jag var helt hög på kärlek till mina fina tjejer när jag åkte hem och känslan sitter liksom kvar lite fortfarande, även om saknaden blir intensivare också. Nu minns jag ju varför det är så viktigt att dom här människorna finns i mitt liv. Förhoppningsvis kommer sådana här träffar bli mer av ett stående inslag i vardagen efter flytten. Jag längtar!

~E~

RSS 2.0